Zaterdag 19 oktober; De geheime magazijnen van twee musea open voor het publiek

Voor het eerst worden de hangars van de brandweer en van het Museum voor Openbaar Vervoer Vlaanderen opengesteld voor het publiek.

Bussen, trams, trolleybussen, werkmaterieel, wisselstukken, motoren, pantografen, ...

Dan is deze unieke en enige opendeurdag voor jou een must! Voor het eerst worden de hangars van de brandweer en van het Museum voor Openbaar Vervoer Vlaanderen opengesteld voor het publiek.

De NAVO-reserveluchthaven in Ravels-Weelde werd in 1953 gebouwd onder druk van de Verenigde Staten, die goed uitgerust wilden zijn op het vlak van luchtverdediging voor het geval Stalin het Westen wilde binnenvallen. In België werden destijds 15 luchthavens van dit type gebouwd. In Ravels werden in de jaren 1980 17 grote hallen gebouwd om Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op te slaan. Tegen de tijd dat de hallen klaar waren, was de Koude Oorlog vergeten en bleven de hallen onbewoond. Nu doen deze hangars dienst als opslagruimtes voor twee musea.

De reserve van een toekomstig brandweermuseum

In Hangar 7, op datzelfde vliegveld van Ravels, staat meer dan 5.000 m² brandweergeschiedenis onder één dak: De grootste verzameling oude brandweerwagens en ambulances en een buitengewone verzameling reddingsmateriaal !

Het Belgische erfgoed, bestaande uit talloze bewaard gebleven voorwerpen en onderdelen, wordt in dit depot tentoongesteld. Het geeft een mooi en interessant beeld van de evolutie van de Belgische brandweer door de eeuwen heen, mede dank zij de namen van prestigieuze Belgische fabrikanten zoals Brossel en Pipe. De vele handbediende en door stoom aangedreven brandweerwagens en de prachtige collectie voertuigen zijn een echte blikvanger.

Een brandweermuseum bij Tour & Taxis

De plannen om een nieuwe centrale brandweerkazerne voor Brussel te bouwen ter vervanging van de Héliport, omvatten ook een brandweermuseum met een aantal historische karren, oude Magirus-Deutz ladderwagens en documenten uit die tijd. Jarenlang werd het buiten gebruik gestelde materieel gecentraliseerd in de voormalige remise van de MIVB in de Frontispicestraat, voordat het werd verspreid of verkocht. Ook in Aalst werd een project opgezet, dat sterk gesteund werd door de tragisch overleden voormalige burgemeester Ilse Uyttersprot.

Zaterdag 19 oktober 2024
van 13.30 u tot 17 uur
Loods 7 en 12
Geeneinde 54
2381 Ravels

This is Sliced Diazo Plone Theme